En Köpfri Dag
En köpfri dag
24 november 2017


 


Konsumtionen är som fettet i våra kroppar. Vi behöver viss konsumtion för att det ekonomiska systemet ska fungera, men när det rör sig om frosseri leder det till ohälsa. Överkonsumtionen är välfärdsstatens fetma och det är hög tid att börja banta.

- Grön Ungdom Göteborg 2003

Vanliga frågor om En köpfri dag

Här får du korta svar på de vanligaste frågorna kring En Köpfri Dag. Om du undrar något eller tycker att svaren bör omformuleras är du välkommen att kontakta oss.

 

 

Vad?

En Köpfri Dag eller Buy Nothing Day firas i november varje år världen över av människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshets. Det är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över, och visa på alternativ.

 En köpfri dag på Wikipedia
Buy Nothing Day på Wikipedia

Varför?

Det finns många anledningar till att uppmärksamma kampanjen.

Miljöaspekten, som påvisar nödvändigheten av att vi lägger om våra konsumtionsvanor här i väst eftersom vi håller på att utarma naturen. Vi måste, för jordens och vår egen överlevnads skull, anpassa oss till en mer hållbar ekologisk utveckling.

Rättviseaspekten, hur vi roffar åt oss en orimligt stor del av kakan på bekostnad av andra människor (20% av jordens befolkning förbrukar 86% av jordens resurser).

Den etiska aspekten om hur vi, genom att stödja storföretagen, exploaterar tredje världen och fattiga människors billiga arbetskraft i ”sweatshops” och stora fabriker med svältlöner och risiga arbetsförhållanden.

Men vi kan också se till oss själva som individer och hur uppsnärjda vi är i det ekonomiska systemet; hur vi i samhället idag är reducerade till konsumenter snarare än medborgare, hur mycket av vår tillvaro och vistelse i det offentliga rummet som går ut på att få oss att konsumera, köpa saker. Vilka budskap som säljer varorna, lockande bilder och texter om hur mycket mer lyckade människor vi ska bli. Reklamen spelar på känslor av otillräcklighet och vi luras ständigt till att köpa mer, blir om och om igen intalade av reklambudskapen och företagen att vi inte duger, vi behöver justeras med hjälp av fler produkter, fler varor i våra liv.

Men går lycka, gemenskap och tillfredsställelse verkligen att finna i en shoppingbag? Detta är frågor som du kan reflektera över när du firar En Köpfri Dag.


Hur?

Konceptet är enkelt. Du firar En Köpfri Dag genom att inte köpa något under dessa 24 timmar. Ta en shoppingpaus en dag såhär innan jul, och göra något annat istället. En Köpfri Dag är den enda riktiga helgdagen, ett välförtjänt avbrott i vår stressiga och konsumtionshetsiga vardag. Du firar tillsammans med miljontals människor runt om i världen som är engagerade i kampanjen. En dags avståndstagande från köpandet kanske kan verka löjligt enkelt, men det är svårare än vad man tror, framförallt om man vill röra sig i det offentliga rummet, på gator och torg. Testa dig själv och se om du klarar av det!

 

När?

En köpfri dag infaller alltid sista lördagen i november. Det innebär för de närmaste åren: 2010 - November 27
2011 - November 26
2012 - November 24
2013 - November 30
2014 - November 29
2015 - November 28

I Kanada och USA firas Buy Nothing Day fredagen efter Thanksgiving men här i Sverige och Europa firar vi En Köpfri Dag den sista lördagen i november varje år. En knapp månad innan jul och dessutom en dag som brukar sammanfalla med att julkommersen kickar igång på allvar, vilket givetvis har en symbolisk innebörd eftersom julen är den högtid då köphysterin tar sina mest extrema uttryck.

Varifrån?

Buy Nothing Day startades i Kanada 1992 av f.d. reklamaren Ted Dave och har med hjälp av organisationen Adbusters Media Foundation vuxit till en internationell högtidsdag. Buy Nothing Day firas idag i över 60 länder. Mer om internationella Buy Nothing Day hittar du på adbusters.org – där finns länkar, artiklar, källor, fler kampanjer mm.


Engagera sig mer?

Sprid ordet om En Köpfri Dag! Skriv ut affischer och flygblad eller gör egna, arrangera gatuteater, skriv en insändare, kontakta media, tipsa om webbplatsen, gör konst, ordna föredrag, filmvisning, infoträffar, diskussioner, studiecirklar, ta kontakt med lokala miljö- och konsumentfrågegrupper eller finn nya vänner i vårt kontaktnät, samla ihop ett gäng och spåna fram en massa gratisaktiviteter… Listan kan göras lång!

Handla genom att inte handla på En Köpfri Dag!

Prova att svara på dessa frågor innan du köper någonting nästa gång

 • Behöver jag det?
 • Hur många har jag redan?
 • Hur mycket kommer jag använda det?
 • Hur länge varar det?
 • Kan jag låna det från en vän eller familjemedlem?
 • Klarar jag mig utan det?
 • Klarar jag att rengöra/underhålla det själv? Vill jag?
 • Har jag undersökt det tillräckligt för att veta att det är det bästa priset?
 • Hur ska jag göra mig av med det när jag använt det färdigt?
 • Är det gjort av material som går att återanvända eller inte?
 • Finns det något jag redan äger som jag kan använda istället?
 • Hur är varan tillverkad – kan jag stödja produktionsförhållandena bakom? (Förslag på etisk shopping är att välja ekologiskt, närproducerat, rättvisemärkt, miljömärkt, icke djurtestat, second-hand…)

 

Gunilla & Emanuel