En Köpfri Dag
En köpfri dag
24 november 2017


 

Vad hände tidigare år?

Dokumentationen från tidigare år ger en övergripande bild av de aktiviteter som förekommit på En Köpfri Dag i Sverige. Tyvärr är den dock inte heltäckande.

Adbusters.org hittar du dokumentation från aktiviteter i övriga världen.

Om du vill veta hur Buy Nothing Day startade eller finna svar på andra frågor, se FAQ sidan.

 

Rapportera

Har du deltagit i En köpfri Dag? Skicka i så fall gärna in en rapport och beskriv vad du/ni gjorde.

Skicka din rapport till: Klicka här!

 


2006

Vi jobbar nu med att sammanställa dokumentationen från En Köpfri Dag 2006.

 

 

 


2005

Vi jobbar nu med att sammanställa dokumentationen från En Köpfri Dag 2005.

 

 

 


2004

Sammanlagt var det deltagare i mer än 60 svenska städer och byar. Aktiviteter arrangerades i Falun, Uppsala, Göteborg och Stockholm.
Mer om En Köpfri Dag 2004

 

 


2003

Sammanlagt var det deltagare i mer än 60 svenska städer och byar.

I Stockholm arrangerades det en temakväll på Lava i Kulturhuset, onsdagen innan En Köpfri Dag. På den köpfria dagen kunde man se en liten gatuteater, en reklamaktion i tunnelbanan och upphängda banderoller på stan.

Grön Ungdom i Göteborg arrangerade en lyckad manifestation, med gatuteater, papperskassar med (tomma) inslagna julklappar i. På en kasse stod det: Glädje? På en annan: Lycka? mm.

Även i Lund hände det massor med spännande saker och Luleå, Växjö och Linköping var platser där det arrangerades evenemang.

Mer om En Köpfri Dag 2003

 


 


2002

I Stockholm illustrerade man konsumtions-
hysterin med en tomte som ironiskt manade på sina renar (en skock människofår nedtyngda med shoppingkassar) att köpa mera.

I Lund gav man sig ut i ett långt tåg där man kånkade på stora paket och kassar dår man skrivit ord som "Glädje?" "Lycka?" "Värme?" och "Gemenskap?" på. En tomte med en stor säck gick med ett plakat med texten "Tomten protesterar! Min rygg knäcks! Konsumera mindre!". Andra delade ut flygblad och pepparkakor.

I Växjö delades det ut över 400 flygblad och yterligare några hundra i Alvetsa.

I Linköping drog ett 30-tal personer, fullpackade med kassar och paket, genom stadens centrala gata. Med sig hade man även en stor tomte som inte drog sig för att posera framför fotografen.

Mer om En Köpfri Dag 2002

 

 


2001

I Sundsvall och Umeå arrangerades det med tomtar och uppståndelse på gatorna. Miljöförbundet Jordens Vänner syntes i Malmö och Världsbutiken för Rättvis Handel i Linköping hade öppet men utan försäljning, dom arrangerade utställningar, musik, poesi, samtal och provsmakning i butiken i stället.
I Lund anordnade Hållbart Universitet även de en aktion den 24 november.

Utöver dom större arrangemangen var det en stor uppslutning runtomkring i landet, det firades bland annat i: Falun, Kalmar, Lund, Uppsala, Södertälje, Karlskrona, Stockholm, Norrköping osv... Det var människor som antingen själva eller tillsammans med några vänner deltog i En Köpfri Dag.

Mer om En Köpfri Dag 2001

 

 


2000

Det firades bland annat i Malmö och Bollnäs-Ovanåker.
I Malmö satt det några personer utanför Claes Ohlsson med campingbord och pallar, de drack te och delade ut flygblad, fältbiologerna i Bollnäs-Ovanåker gick omkring på gatorna och delade ut flygblad och pratade med folk om Buy Nothing Day.

 

 

 


1999

Det firades i Stockholm, vid Åhlens bredvid plattan, det sägs att det var ungefär tio personer från svenska ekodemiker (studentmiljöorg. www.swedish-ecodemics.a.se), Utklädda till "köpdjävlar" som delade ut flygblad.
Dagen efter var det några från Fältbiologerna där och firade, att det skedde på olika dagar beror på att det har varit lite oklart vilken dag det är man ska fira på.

 

1998

Den 27 november var det internationella buy nothing day. Denna firades med pompa och ståt mellan halv ett och halv fyra i Östersund centrum. Studenterna hade fått bidrag och det var allmän löning, alla var konsumtionssugna. Trots det nappade några på vårt förslag om en 24 timmars konsumtionsfasta.

Mitt i julruschen ställde vi upp två fåtöljer, en matta, en massa affischer och delade ut flygblad. De som ville kunde också få kravkex och sätta sig och lyssna på en saga. Dessutom bjöd vi på julsånger och sporadiskt flöjtspel.
Det hela var uppskattat.

Förra året uppskattades antalet firande till över en miljon. Alla firade med en konsumtionsfasta i 24 timmar!

Läs hela artikeln av Jonas Lindkvist