En Köpfri Dag
En köpfri dag
24 november 2017


 

Årets enda riktiga helgdag!

Aktiviteter i 20 svenska städer. Deltagare i mer än 50 av landets städer/byar. Den internationella festen kan börja, nu är det bara den sista upptakten kvar. Du som inte skrivit in dig som deltagare redan, gör det. Du som inte anslutit dig till någon aktivitet, gör det!

Falun

Flygbladsutdelning. Parad där man kånkar på en massa fyllda kassar med texten "lycklig" osv. på. Även utsliten tomte och en reklamgubbe som vill att vi ska köpa mera kommer figurera...

Kontaktperson: Josefin Lindh, 073-034 23 14, tahin_@spray.se

Göteborg

Välkomna att delta i det mest omfattande firandet av En Köpfri Dag hittills i Göteborg! Kl. 12.00 är det samling på Gustav Adolfs Torg för demonstration som avgår kl. 12.30 med förslavade konsumenter och en ironisk tomte i täten. Kl. 13-15 är det gatuteater på Kungsportsplatsen med överläkare Inga Prylberg, en frågvis reporter och en nästan utbränd tomte. Kl. 10-14 är det troligen bytesmarknad i Brunnsparken. Bokbord, chokladkaka och kaffe!

Kontaktpersoner: Göran Hådén, 070-956 62 08, goran.haden@mp.se och Jesper Lagerman, 073-598 17 13, jesper_lagerman@spray.se

Karlstad

informationsbord med statistik om konsumtion, tips på ”bra” julklappar m.m. – arrangörer är Attac, Amnesty och MASK (MiljöAktiva Studenter i Karlstad)

Kontakt: Jessica Hagman 073-244 75 12

Linköping

En Köpfri Dag uppmärksammas med köpförbud (!) i Världsbutiken men däremot information, provsmakning, musik mm samt föredrag av Rättvisemärkts generaldirektör Alice Bah Kuhnke. Klockan 14.00. Lokal: NaturCentrum i Trädgårdsföreningen (vid Lasarettsgatan)

Kontakt: Världsbutiken 013-12 28 29, kontakt@raettvisa.org

Lund

Food Not Bombs och Miljöutskottet på Smålands nation håller tillsammans bytbord och bjuder på mat kl. 17-19 på Knut den Stores torg.

Kontakt: Alexandra Nikoleris, 0705-566379, alexandra.nikoleris@telia.com

Stockholm

Det blir knytkalas, gatuteater, sakbytardag och filmvisning, på temat konsumtion. Kom och fira med oss! Ta gärna med lite mat, saker du vill bli av med, men lämna pengarna hemma.

Plats: Kulturhuset, Galleri K1. Kl 10-17.
kontakt: Lisa Fors, lisa@bnd.nu, 0736-959763

Också Stockholm: Whirl-Mart ritual resistance. Procession med tomma kundvagnar genom Kista galleria. Samling 12.00 vid mataffärerna i södra änden av gallerian.

Ring Lena Gustavsson om du vill veta mer/delta. Kontakt: lena@bnd.nu Tel: 076 -211 78 27

Också Stockholm: Flygbladsutdelning och pepparkakor.

kontakta Gunilla, 070-442 08 26 eller Emanuel 070-532 40 49

Umeå

Flygbladsutdelning och nån form av gatuteater... Arrangörer är Fältbiologerna och Grön Ungdom.

Kontakt: Mikael, 073-6896771, milnam01@student.umu.se


Vetlanda

Bokbord fredagen den 26/11 på den lokala gymnasieskolan där vi informerar om BND och uppmanar folk att tänka över sin konsumtion samt flygbladsutdelning och gatuteater på den stora dagen. Arrangörer är Grön Ungdom, Ung Vänster och SSU.

Kontakt: Felicia, telefon: 0702346979, wi03fpy@utb.vetlanda.se

Växjö

Samling vid Speaker’s Corner på Storgatan kl. 16.00, tomteparad och flygbladsutdelning.

Kontakt: Daniel, lanlew@crossnet.se

Östersund

Samling vid Filmstaden 10.30. Vi tänkte att vi tillsammans skulle befinna oss nere på stan med flygblad, soffor, alternativa julsånger och ekologiska pepparkakor. Där tänker vi sprida lite sann julglädje tillsammans med dig! Kom och le med oss om du vill.

Kontaktperson: Jennie, 073-042 51 14

 

Visa att du deltar!

Skriv in dig i listan tillsammans med alla de andra deltagarna.

FÖRNAMN
EFTERNAMN
STAD
E-POST*
* frivillig uppgift

  

 

Nytt Flygblad

Sprid budskapet på ett enkelt och effektivt sätt, dela ut det nya och snygga flygbladet! Dela ut det i massor. Sätt upp det på anslagstavlor. Ge det till dina vänner.

Flygblad 2004
Affischer 2004
Pressmeddelande 2004

 

 


Öppet samtalsforum!

Nu startar Cirkeln, en mobil öppen förskolan & öppet samtalsforum för alla, inte bara barn och föräldrar. Exempel på aktiviteter är
Bytarcirkel: byt något du inte längre behöver, men vill ska användas, mot något annat. Disskussion: Blandat med mer traditionella föreldrafrågor kommer frågor som "Vad är hållbar tillväxt?" och " Hur mycket måste vi konsumera för att vara lönsamma? Måste barn hjälpa till att konsumera?"

Öppnar Lördagen 23 oktober, Galleri ID:I, Tjärhovsgatan 19 i Stockholm.

Cirkeln

 cirkeln

 


Adbusters.org

Nu har adbusters.org publicerat nytt material för Buy Noyhing Day 2004. Detta är 13:e gången som Buy Nothing Day arrangeras och även i år publicerar man gör-det-själv-kampanjmaterial, precis vi gör här på bnd.nu. Du hittar: Affischer, clip-art, web banners, flygblad, radioklipp och stickers.

Du kan nu även rösta på vilken "reklamfilm" de skall använda i år.

Adbusters.org
Se reklamfilmerna

 adbusters.org

 Reklamsabotage-gala

En Köpfri Dags "reklamkampanj" i Stockholms tunnelbana blev nominerad till Guldomelettgalan. Galan arrangerades av personerna bakom sajten reklamsabotage.org och ägde rum i Göteborg den 21 April 2004.

Bilder från tunnelbanereklamen
Reklamsabotage.org

 reklamsabotage

 


Adbusters startar i Sverige

Nu smygstartar Adbusters i Sverige, och på hemsidan kan du ansluta dig till skaran av adbustershjältar.
Äntligen och spännande är våra kommentarer!

Adbusters.se

 

adbusters.se

 


Vi rekommenderar filmen Surplus

Svt visade för ett tag sedan den prisbelönta filmen Surplus som vi varmt rekommenderar alla att ta del av. Den går att beställa på www.atmo.se

Blandad information om Surplus
www.Atmo.se
Svt om Surplus

 

Surplus

 


Cafémöten i Stockholm

Välfärd utan köphets heter ett nätverk som arrangerar öppna cafeträffar med samtal och inbjudna gästpratare. Den 18 januari var Helena Granström och Emanuel Hallklint från kampanjen En Köpfri Dag inbjudna för att prata om sitt engagemang. Nästa cafemöte hittar du på deras hemsida, www.välfärd.nu.

www.Välfärd.nu

 


 


State of the world-seminarium

Worldwatch Institute håller i år ett öga på konsumtionssamhället och den 12 februari kom de till KTH i Stockholm för att berätta om sin forskning. Nu kan du läsa en sammanfattning av Seminariet med temat "konsumtionssamhället".

"Trots den mycket snabba konsumtionsökningen i Kina och andra tredjevärldenländer ökar USA sin andel av världens råvaruförbrukning för varje år."

Under seminariet fick vi höra en introduktion av professor Hans Lundberg från IVL Svenska Miljöinstitutet, ett föredrag av Christopher Flavin, chef för Worldwatch Institute och sist Öystein Dahle, ordförande i Worldwatch Institute.

Läs mer

  

 

upp