En Köpfri Dag
En köpfri dag
24 november 2017


 


En Köpfri Dag 27 nov 2004

Här nedan är rapporter från några av de aktiviteter som förekom.

Deltagarlistan 2004!

Sammanlagt var det deltagare i mer än 60 svenska städer och byar. Här är listan på de som skrev in sig som deltagare här på sajten.

Deltagarlistan 2004

 


Skicka in en rapport

Vad gjorde du/ni på En Köpfri Dag 2004? Skicka gärna in en rapport och berätta vad som hände. Skicka din rapport till: Klicka här!

Visa att du deltog!

Det är inte för sent att visa att du deltog i En Köpfri Dag 2004. Skriv in dig i listan tillsammans med alla de andra deltagarna.

FÖRNAMN

STAD

EFTERNAMN
E-POST*

* frivillig uppgift


  

 


Göteborg

Det blev "gratismarknad" i Brunnsparken där det fanns massa olika tidningar, broschyrer, frukt, grytlappar och en potatismospress som hängde på en lina och nedanför den fanns en del saker som ett durkslag, lampor, potatisskalarmaskin, "mat-termos" m.m.
Framför den fanns Miljöförbundet Jordens Vänner (representerade av aktivister
från Göteborgs Miljögrupp vilket är den lokala delen av MJV) som hade med en vagn med budskap som "Konsumera miljömedvetet", de bjöd dessutom på ekologiska och rättvisemärkta hemmagjorda chokladkakor och rättvisemärkt kaffe...

Jämte dessa stod Food Not Bombs, och bjöd på päron, vindruvor, varm pastasallad och rostat bröd med någon sorts vitlöksmarinad...

Grön ungdom arrangerade en kombinerad demonstration och gatuteater från Gustav Adolfs torg, med konsumenter med kassar märkta Glädje?, Lycka?, Värme? m.m. och skyltar där det stod "Tillväxtens slavar" och
"Reklamens slavar". Längst fram gick en tomte och längst bak gick en ond människa med symboler för de multinationella företagen på ryggen och magen samt en piska och en kedja som släpade i marken... Slavdrivaren skrek "Vad ska ni göra?" konsumenterna svarade "Köpa mera, köpa mera, köpa mera" och slavdrivaren skrek "Jag hör er inte" konsumenterna lät väldigt sorgsna men stretade vidare och sa "Köpa mera, köpa mera, köpa mera" Slavdrivaren skrek "Och så lite glädje i det" och konsumenterna svarade på samma sätt som förut. Ett barn ropade efter konsumenterna och sa köpa mera, köpa mera, köpa mera. Tomten längst fram sa "Inte köpa mera, tomten är utbränd" Sedan stämdes det upp till sång som gick som följer
"Tillväxt, tillväxt halleluja, Tillväxt, tillväxt halleluja, Tillväxt, tillväxt halleluja, tillväxt, tillväxt, tillväxt" När gatuteatern gick igenom ett köpcenter där H&M har sina butiker sade tomten god jul till alla barnarbetarna som slet för att tjäna oss...

Jesper Lagerman

 

 

Stockholm

Vi har tv å rapporter från Stockholm.

Följ med Gunilla & Emanuel på en hel dags firande i huvudstaden. Kundvagnsaktion i Kista galleria, gatuteater på Sergels torg, samt uppståndelse i kulturhuset.

Läs mer

Whirl i Kista galleria. Film, bilder och konstnären Lena Gustavssons rapport om händelsen.

Läs mer

 


Falun

Vi hade en tomte som det stod utbränd på. Som gick och sucka och såg trött ut. Han hade en tung, tung säck.

Bakom han skyndade två konsumenter men massa kassar i händerna med text på såsom: Kärlek? Gemenskap? Miljövänligt? Glädje?

Konsumenterna pushades på av en reklamguru som hade olika ord på ryggen t.ex. tillväxt och marknad. Reklamgurun skrek otystat på konsumenterna att fortsätta konsumera : - Konsumera mera gott folk!

Konsumenterna stannade ibland av utmattning, men blev då piskade av reklamguru och var tvungna att fortsätta. Ibland ifrågasatte konsumenterna detta samhälle, medan reklamgurun fösökte tysta.

Vi gick längs de 2 gågatorna i Falun. Stannade ibland och sjöng omgjorda julsånger om konsumtionsamhället och delade flygblad med julklappslistor på "utan negativ miljöpåverkan"

Artikeln som publicerades samma dag som aktionen gjorde att folk fattade vad det handlade om. Det flesta verkade uppskatta gatuteatern. Många skrattade. Och jag tror det flesta tyckte att dagen är en bra grej, även om vissa ansåg att detta inte angick dem..

Kul att så många andra städer gjorde något.

Falugruppen null

 

 

 

Uppsala

I Uppsala uppmärksammade Grön Ungdom och Fältbiologerna den köpfria dagen med en tomtedemonstration. Utarbetade nissar demonstrerade för friår och tomten själv berättade i en exklusiv intervju om hur mycket de hade att stå i för att få fram alla klappar till jul. De senaste åren har arbetsbördan blivit så stor att de tvingats lägga ut delar av julklappstillverkningen på entreprenad i Sydostasien, trots att tomten egentligen inte gillar barnarbete och omänskliga arbetstider. Även tomtens renar var missnöjda med vår ofantliga konsumtion som kräver stora mängder fossil energi och därmed bidrar till växthuseffekten och gör att renarna får klafsa fram i snöslask på Nordpolen.
Aktionen fick övervägande positiv respons och ledde till ett inslag i lokalradio och en artikel i lokaltidningen (läs här).

Helena Leander