En Köpfri Dag
En köpfri dag
24 november 2017


 


En Köpfri Dag 29 nov 2003

Här nedan är rapporter från några av de aktiviteter som förekom.

Deltagarlistan 2003!

Sammanlagt var det deltagare i mer än 60 svenska städer och byar. Här är listan på de som skrev in sig som deltagare här på sajten.

Deltagarlistan 2003

 


Skicka in en rapport

Gjorde du/ni någonting kul på En Köpfri Dag 2003? Skicka i så fall gärna in en rapport och beskriv vad du/ni gjorde.
Skicka din rapport till: Klicka här!

Visa att du deltog!

Det är inte för sent att visa att du deltog i En Köpfri Dag 2003. Skriv in dig i listan tillsammans med alla de andra deltagarna.

FÖRNAMN

STAD
EFTERNAMN

E-POST*
* ej obligatorisk uppgift

  

 


Göteborg

Grön Ungdom arrangerade en lyckad manifestation, som var ett hopkok av tidigare aktioner plus lite nya idéer.

Vi tågade genom centrum, tyngda av papperskassar med (tomma) inslagna julklappar i. På en kasse stod det: Glädje? På en annan: Lycka? Övriga budskap var: Värme?, Gemenskap? och Julfrid? Längst bak gick en person full med företagslogotyper baktill och budskapet "Reklam" framtill, samt en piska som manade på konsumenterna. Företagspersonen ropade: ”Vad ska vi göra?” Konsumenterna svarade monotont: ”Köpa mera, köpa mera, köpa mera, köpa mera.” Ibland avbröts detta för att tomten längst fram lidelsefullt skulle få ropa: ”Tomten är utbränd – köp inte mer!” En konsument hade ett paket bundet av ett snöre från foten som en fotboja. Paketet var en inslagen basketboll, vilket ledde till att vissa åskådare förlustade sig med att sparka på bollen, vilket gjorde att den detaljen fick utgå…

Efter någon timme körde vi sedan igång en gatuteater där vi erbjöd alla förbipasserande vaccinering mot galna köpsjukan med hjälp av en gigantisk spruta. Kassarna från tåget tömdes i tomtens jättelika säck, som barnen kunde få hjälpa tomten att bära. Med hjälp av högtalare intervjuades sedan tomten och överläkare Inga Prylberg om julstress och den nya folksjukdomen Galna köpsjukan (Konsumtionus Hysteria). En humorbaserad aktion som denna leder till många glada tillrop och givande samtal.

Våra 1200 flygblad räckte inte. För att underlätta för alla tankeställare att leda till något konkret, innehöll dessa bland annat: 47 tips på julklappar som inte sliter ut människor och miljö. Några tips är recept, ekologisk mat, gamla foton, danskurser, eller pengar till välgörande ändamål.

Vi blev uppmärksammade redan innan BND, bland annat i Göteborgs-Posten både fredag och lördag. Totalt sett mycket lyckat alltså.


Alexander Chamberland
Organisationsansvarig för Grön Ungdom Göteborg
alexander.chamberlandmp.se

 

Lund

Medlemmar från Pangea och Underverk skapade under lördagen en värld i miniatyr tillsammans på Stortorget i Lund. En värld uppdelad i två sidor. En för de som har det materiellt (över)välställt, en för de utan större materiella tillgångar(eller möjlighet att använda dem för eget bruk).
I mitten står ett träd - symbolen för det enda i vår värld som i ordets sanna bemärkelse kan beskrivas som producent.

Allt som människan skapar är, inte produktion utan konsumtion. Vi konsumerar natur. Bryter ned den, omordnar den, sätter ihop den, samt använder/säljer den.
Vi är alla beroende av den, inte enbart materiellt, utan även på ett mer alltomfattande plan, vilket flera psykologiska studier visar på.
Vi mår helt enkelt inte bra att fjärma oss från naturen i våra allt mer oorganiska städer.
Aktionen tar sitt avstamp i sin kritik mot masskonsumtionen och handlar även om
vart vi som människor är på väg, vad vi vill, vilka behov vi har och hur vi hänger ihop med varandra liksom med naturen.
Allt detta demonstreras av två delar, där storföretags reklam-mantran används för att sätta fokus på aktionens innehåll.
Läs mer

Luleå

Vi samlades på kansliet kring 10-tiden på lördagen för att måla plakat & prata ihop oss om aktionen.
folk ramlade in mellan 10 fram till tolv, då vi drog ut på stan med hembakta pepparkakor (+ några som vi fann i ett skåp på kansliet), plakat och flygblad. Vi var omkring 10-12 personer som gick fram och tillbaka, från shopping till åhléns. Kring 13-tiden var flygbladen slut & vissa begav sig hemåt.

Norrbottenskuriren pratade med några ur grön ungdom skaran & det tog inte lång stund innan pepparkakorna också var slut.
Visserligen fanns det några brända pepparkaksbitar kvar, men det var tydligen inte så frestande för allmänheten, så vi gick tillbaka till kansliet.
Vi skrev utvärdering om aktionen.
Sen lagade vi mat & myste med tänt ljus."

Elisabeth Carlsson
elisabeth.carlssonmp.se

Växjö

I växjö delades det ut över 400 flygblad och yterligare några hundra i Alvetsa. Vi fick nästan en hel sida i den lokala tidningen Smålandsposten.
Det vart en försening på cirka 40 minter innan utdelningen av flygblad gick igång. tots det kalla vädret så gick det bra och någelunda många
människor kom...

Benny Tillberg
benny.tillbergvansterpartiet.se

 

Stockholm

Vi var ett gäng som arrangerade en temakväll på Lava, Kulturhuset, onsdagen innan En Köpfri Dag. Vi ville att folk skulle kunna komma dit för att ta reda på vad kampanjen handlar om samt bli laddade att delta under lördagen. Temakvällen innehöll filmvisning, där vi visade filmen Surplus - Terrorized Into Being Consumers, föreläsningar, samtal, Money Stamping, Unbrand Yourself-bord, köpfritt fika, radioteater, poesiuppläsning, affischverkstad, och ett stort kollage om En Köpfri Dag.

På lördagen hängdes det upp två banderoller på broar mitt över julhandelns mest trafikerade stråk och delades ut två olika flygblad. En tvåkvinnors gatuteater bestående av en köpdjävul som styrde sin konsument med piska och koppel kombinerades med flygblad med orden, "Ditt skydd mot köpdjävulen - en köpfri dag".

Veckan innan En Köpfri Dag affischerades reklamplakaten i rulltrapporna om i några av Stockholms tunnelbanestationer.

Mer om:
Bilder (temakvällen, t-banereklamen och lördagen)
Lyssna på radioteatern (mp3, 3,5 MB)
Flygbladstexten
Filmen Surplus
Money Stamping

Kontaktpersoner:
Helena Granström, helenabnd.nu
Ylva Söderfeldt, ylvabnd.nu
Emanuel Hallklint, emanuelbnd.nu

 

Lund (2)

Det var strålande vackert väder på årets köpfria dag! Miljöförbundet Jordens Vänner och Smålands nations miljöutskott höll bytbord på Stortorget mellan tio och två. Vi som arrangerade det hela hade tagit med oss saker som vi ville bli av med – bordslampor, kläder, böcker, skivor osv. och så delade vi ut ett hundratal flyers och pratade med folk. Det var liv och rörelse på torget och många kom fram och var nyfikna, men blev såklart lite snopna när vi förklarade att de inte fick köpa något, utan byta till sig. De flesta hade ju såklart inget (förutom pengar) att byta med men många tyckte det var en bra idé, och beklagade sig över konsumtionshetsen såhär i juletider. Men även om symboliken med ett bytbord gick fram var det kanske lite problematiskt att folk utestängdes från själva aktionen eftersom de inte hade sett våra affischer om tillställningen. Det blev ju mest så i praktiken att vi arrangörer bytte saker med varandra! Flera tyckte dock att det var en så bra grej att vi blev ombedda att stå där varenda lördag! En tanke föddes om att hålla bytbord dagen efter jul så att folk kunde få byta julklappar med varandra istället för att gå tillbaka till affärerna. Mot slutet började vi skänka bort saker om folk hittade något de tyckte om, och klockan två gick vi ner till en andrahandsbutik där intäkterna går till välgörenhet, och skänkte resten av sakerna.
Läs mer

Luleå (2)

Fältbiologerna i Luleå arrangerade en manifestation i form av en öppen vaccinations mottagning/sjukstuga där människor fick vaccin ur en jättestor spruta mot Galna Köpsjukan. Dessutom delade de ut flygblad, alternativa julklappslistor med 52 julklappstipps pratade med folk och agerade levande annonspelare.

Syftet var att uppmärksamma En Köpfri Dag och informera och diskutera västvärdens överkonsumtion och dess miljöpåverkan.

-Effekterna av vårt vaccin är minskad stress, mer tid över för släkt och vänner och minskad miljöpåverkan; sa Robert Sandberg, fältbiolog, som höll i den stora sprutan, och han fortsatte;
-Vi vill att man tar en köpfri dag och ställer sig några frågor om de varor man handlar: Hur mycket kommer jag att använda den? Har jag redan något jag kan använda istället? Det handlar om att tänka efter vad som verkligen gör oss lyckliga, för värden klarar i längden inte av vår överkonsumtion.

Sedan 40-talet har vi ökat vår konsumtion med fem gånger. Har vi också blivit fem gånger lyckligare?

Kontaktpersoner var:
Ellen Rube
0920-2206 04, 073-955 03 42
Robert Sandberg
070-3483756

Linköping

Världsbutiken för rättvis handel var öppen som en mötesplats för alla som ville delta i aktivitetar mot ohämmad konsumption. Man bjöd på smakprov av rättvisa matvaror, spelade levande musik, visade film, och diskuterade.
Man agerade också på Stora torget genom att ha ett marknadsbord med varorna övertäckta med nät och istället bjuda på rättvist odlat te. Delade ut lappar om En köpfri dag och Världsbutiken som ett alternativ till Köptemplen.

Världsbutiken
monikaraettvisa.org
Tel: 013-105323