En Köpfri Dag
En köpfri dag
24 november 2017


 


Blir vi lyckligare av att köpa?
Har du någon gång stannat upp och funderat över dina köpvanor, hur mycket du konsumerar och om det är nödvändigt för att du ska vara lycklig? Har du tänkt på att varje gång du köper ett klädesplagg, diskmedel, en hamburgare, vad som helst, så stöder du produktionsförhållandena bakom den specifika varan? Visste du att hälften av jordens befolkning lever på mindre än två dollar om dagen när vi i väst spenderar miljardtals kronor bara på julklappar varje år?

20% av jordens befolkning lever i de rika i-länderna där produktions- och konsumtionsmönstren är direkt slösaktiga och förorenande och där vi utnyttjar 4/5 av naturtillgångarna. Resten, 80% av jordens befolkning, lever i u-länderna, till största delen i fattigdom. Om jordens resurser ska räcka till alla så är det nödvändigt att produktionssätt och konsumtionsvanor förändras.

Det vi kan göra är att använda vår makt som konsumenter och dels sluta överkonsumera, dels konsumera bättre. Vad som menas med att "konsumera bättre" är att välja att köpa produkter/köpa av företag som vi tycker handlar socialt och miljömässigt riktigt. Genom att till exempel välja att köpa ekologiska produkter, kosmetika som inte är testad på djur och produkter av företag som inte exploaterar sin arbetskraft så visar vi vad det är för samhälle vi vill ha och endast då kan det förändras till det bättre.

Vi har en otroligt stor makt som konsumenter, det gäller bara att inse det och att börja använda den. Vi kan påverka världen med de enklaste medel som finns - nämligen medvetna val i vardagen. Det viktiga är att komma ihåg att ingenting förändras bara för att vi vill det. Det måste också finnas en aktiv handling, att vi visar vad vi vill. Annars förändras ingenting.

Idag, lördagen den 30:e november 2002 är ett utmärkt tillfälle att börja ifrågasätta överkonsumtionen, det är en dag ämnad för eftertanke och ställningstagande för den som vill vara med och förändra världen till det bättre. Var med och delta i En Köpfri Dag och uppmana andra att göra detsamma!

Flygbladstext, inför en köpfri dag 2002
Jenny Djurstedt
jennybnd.nu