En Köpfri Dag
En köpfri dag
24 november 2017


 


En Köpfri Dag 2002

Det hände en hel del roliga saker runtomkring i Sveriges städer. Här är rapporter från några av dom aktiviteter som förekom. Datumet för 2002 års köpfria dag var 30:e november.

 


Rapportera

Deltog du i En köpfri Dag 2002? Skicka i så fall gärna in en rapport och beskriv vad du/ni gjorde.

Skicka din rapport till: Klicka här!

 


Stockholm

I Stockholm illustrerade vi konsumtions-
hysterin med en tomte som ironiskt manade på sina renar (en skock människofår nedtyngda med shoppingkassar) att köpa mera. Samtidigt delade vi ut flygblad med tankeväckande information om konsumtionen.

Under dagen besökte vi bland annat Gallerian, NK och Åhléns och lät vår "släde" åka runt bland folk och butiker. Folk blev överaskade av vårt framtåg, stannade upp, tittade och log. En av vakterna på NK blev lite sur men sådant får man ta när man jobbar för en god sak.

Dom flesta bemötte oss dock positivt och tyckte att det vi gjorde var ett bra initiativ. Man stannade upp och läste våra flygblad, diskuterade konsumtionen och var intresserade av det vi hade att säga.

Många fler än vi trodde kände till En Köpfri Dag och det var både roligt och överaskande. Det känns otroligt kul att vi gjorde det här och förhoppningsvis fick vi några fler människor att tänka till.

Jenny Djurstedt
jennybnd.nu


Se filmerna som webbmagasinet Konrad filmade under Stockholmsaktionen:
Tomteaktionen i Gallerian
Jenny berättar om kampanjen
Helena om reklamens påvärkan

Läs flygbladet:
flygblad 2002, Stockholm

 

Växjö

i Växjö delades det ut över 400 flygblad och yterligare några hundra i Alvetsa. vi fick nästan en hel sida i den lokala tidningen Smålandsposten. Tots det kalla vädret så gick det bra och någelunda många människor kom.

Benny Tillberg


Lund

I Lund samlades ett gäng entusiaster på 20-30 personer på Stortorget mitt i stan. Det var bl.a. folk från Hållbart Universitet, Pangea och Smålands nation. Vi gav oss ut i ett långt tåg där vi kånkade på stora paket och kassar dår vi skrivit ord som "Glädje?" "Lycka?" "Värme?" och "Gemenskap?" på. Vi suckade och stönade och manade högljutt på varandra att skynda oss att handla så mycket som möjligt innan jul så att vi skulle bli omtyckta - men vad i allsin dar skulle vi köpa till morfar?!? En tomte med en stor säck gick med ett plakat med texten "Tomten protesterar! Min rygg knäcks! Konsumera mindre!". Andra delade ut flygblad och pepparkakor.

Överlag fick vi positiva reaktioner, folk stannade och tittade och pekade. Pepparkakorna gjorde susen och så stack man till dem ett flygblad i samma veva. Vi höll ett ganska högt tempo p.g.a. kylan så det var svårt att få till några diskussioner med folk som var pratsugna, vi fick hänvisa dem till hemsidan istället. Vid något tillfälle passerade vi en grupp som vi identifierade som Grön Ungdom, de var utklädda till sjukvårdspersonal som gjorde första hjälpen på en utslagen tomte på en bår.

Det var en rolig dag och nu har man förhoppningsvis nått ut med budskapet till fler människor. Nästa år kör vi ännu större!

Gunilla Jägeberg
gunillabnd.nu


Luleå

I Luleå delade aktiva medlemmar i Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna ut flygblad på stan, lördagen den 23 november. Flygbladet informerade om En Köpfri Dag, samt uppmanade läsaren att tänka till över sina inköp under 24 timmar den 30 november, och inte hänge sig åt överkonsumtion. Den 30 november stod Fältbiologerna åter på stan och denna gång för att vaccinera förbipasserande mot köpfrossa.

EvaKarin A. Wiklund
Naturskyddsföreningen i Norrbotten
evakarin.wiklundsnf.se

 
Foto: CHRISTER ELDERUD/Östgöta Correspondenten


Linköping

I Linköping drog ett 30-tal personer, fullpackade med kassar och paket, genom stadens centrala gata. Med sig hade man även en stor tomte som inte drog sig för att posera framför fotografen.

Reaktionerna bland dom julhandlande som såg följet var blandade. En bra protest för det är mycket kommers, för mycket. Själv försöker jag hålla nere sa Ingrid Norber till Östgöta Correspondenten som var där för att göra ett reportage om händelsen. Leif Johansson tyckte även han, enligt Östgöta Correspondenten, att det är uppstressat och att det behövs en tankeställare, men samtidigt förklarade han att han tyckte illa om den sortens protester då han själv är handlare.

Emanuel Hallklint
emanuelbnd.nu