1998, köp-inget-dagen
Den 27 november var det internationella buy nothing day. Denna firades med pompa och ståt mellan halv ett och halv fyra i Östersund centrum. Studenterna hade fått bidrag och det var allmän löning, alla var konsumtionssugna. Trots det nappade några på vårt förslag om en 24 timmars konsumtionsfasta.

Mitt i julruschen ställde vi upp två fåtöljer, en matta, en massa affischer och delade ut flygblad. De som ville kunde också få kravkex och sätta sig och lyssna på en saga. Dessutom bjöd vi på julsånger och sporadiskt flöjtspel.
Det hela var uppskattat. Vi fick in insändare i båda de två stora lokala tidningarna. När vi stod där kom reportrar från dessa två tidningar och dessutom kom vi med i mittnytt i ett mycket positivt inslag.

Efter ett tag kom en nakendemonstration förbispringande (Som jag missade eftersom jag var och kopierade mer flygblad). Det var U M F, unga mot förtryck, som hade en pälsdemonstration. De stod och delade ut gratismat ett kvarter bort och hade tal och gatuteater.
En lustig anekdot i sammanhanget är att de hade polistillstånd, vilket vi inte hade. Polisen var på dem tre gånger men de stannade inte ens framför våra fåtöljer.

Till vår hjälp hade vi flygblad, av olika form bland annat det som är härbrevid. Dessutom delade vi ut en konsumtionsguide om hur man ska handla så sunt som möjligt. På en del flygblad hade vi ett diagram över hur detaljhandeln ökat sedan 1993.

Vår konsumtion är absurd.

Vi handlar för att må bra, för att imponera på varandra. Konsumtion har blivit en umgängesform. Dessutom är det konsumistiska livsmönstret girigt. Vi i de rikaste länderna, 20 procent av jordens befolkning, konsumerar 80 procent av jordens resurser. Som ett resultat av vår konsumtionskultur dör naturen.

Ifrågasätt den här konsumtionsbaserade livsstilen, sluta konsumera, åtminstone bara för en dag!
Köp-inget-dagen är en enkel idé med långtgående visioner. Den startade i USA för sex år sedan och har nu växt till en världsomspännande kampanj med debatter, radioprogram, TV-nyheter och tidningsinsändare i 15 länder.

Förra året uppskattades antalet firande till över en miljon. Alla firade med en konsumtionsfasta i 24 timmar!

Jonas Lindkvist
jonas.lindkvistyelah.net

 

     

 

 ---------------------------- Copyright © 2000-2019 ADBUSTERS SVERIGE, www.bnd.nu ----------------------------
Du får kopiera texterna. Återanvänd och sprid!